PROGRAM

Vår expedition är fylld med fantastiska upplevelser och under våra 5 dagar på Svalbard lovar vi att inget missas. Förutom fotograferingen är det planerat olika aktiviteter. 

  • sightseeing i Longyearbyen - vi lär känna byn och dess historia. 
  • vildmarksmiddag vid Camp Barentz
  • gruvbesök i nedstängd kolgruva. 
  • båtutflykt till Pyramiden & Nordenskiöldglaciären
  • heldagsvandring över glaciär - med majestätiska vyer
  • Många egna aktiviteter med soluppgångsfotografering, norrsken och en del upptäcktspromenader. 

Vi kallar detta en expedition och vi brukar inte sätta upp exakta tider & dagar för programmet. Vi befinner oss i arktisk miljö, nära Nordpolen. Här är det väder & vind som styr våra dagar. Detta innebär att vi kan komma att få planera om lite för att få ut mesta och bästa möjliga av vår resa. 


Du väljer på flyg från Stockholm eller Oslo (Köpenhamn är på förfrågan)

Vi möts på Gardemoen
Oavsett var man startar flyger alla via Oslo (Stockholm & Köpenhamn). Här vid gaten möts vi alla för att gemensamt flyga upp till Svalbard. Vi flyger till Longyearbyen som är huvudorten. Där väntar transport till hotellet för in-checkning. Linda & Kristina ansluter i Oslo. 

28 sep - 2 okt. 

Under våra dagar på Svalbard befinner vi oss på 78° nord. För säkerhetens skull så håller vi oss inom byn när vi inte har lokalguide med oss. Kungen av Arktis finns där ute och skall vi lämna byn har vi med oss lokalguider som har vapen med sig. 

Vi har inte satt exakt vilken av dagarna vi gör vad ännu p g a ett besked som gäller båtturen. 

Men vi skall hinna med att åka på en sightseeing med buss runt i Longyearbyen där vi får en bild av hur samhället ser ut idag och hur det fungerade när alla gruvor var i gång här. Idag är endast gruva7 igång och den förser Longyearbyen med kol så det är tillräckligt för värmen. 


En av våra middagar blir vi hämtade med buss och åker ut ca 9 km utanför byn på VILDMARKSAFTON. Ett besök på Camp Barentz i Adventdalen. Värdarna/guiderna serverar en varm middag under tiden som vi lyssnar till ett spännande föredrag om bl a Kungen av Arktis.
 
PYRAMIDEN, här finns en nedlagd gruva och idag drivs byn av ryssar. Historiskt så var både byn och gruvan svenskt - men vi sålde till ryssarna.1998 stängde man gruvan och alla nästan 1200 ryssar flyttade hem igen. Idag nästan 20 år senare är det en "spökstad". Hit åker vi med båt och vi är ute till havs i ca 9-10 timmar. Vi seglar ut i Isfjorden och alldeles längst in i Billefjorden breder sig Nordensköldglaciären ut. Spanning efter isbjörn, en ev kalvning av glaciären och lite andra djur - har vi tur så...
Ombord serveras lokal lunch från grillarna. Efter lunch och glaciären går vi iland i Pyramiden och här får vi en guidad tur till fots på engelska av rysk lokalguide. 

Hög spänning på en vandring! Vi skall naturligtvis ge oss ut i vildmarken till fots. Med lokalguider skall vi vandra över glaciär och nå en topp för en vidunderlig utsikt. Denna vandringen kräver ordentliga skor och god kondition. Underlaget är hårt och stenigt, men vi tar det lugnt och stannar också för lunch ute i naturen. Våra guider håller oss i "klunga" så ingen går på egen hand. Vi är iväg ca 6-7 timmar. Lunch denna dagen äter vi i det fria. 

Vi äter våra måltider både på hotellet men vi provar också de andra lokala restaurangerna. Vilka dagar vi äter på de olika ställena beror lite på vårt program. Lunchen äter vi gemensamt. 

Sista dagen ges det tillfälle att boka en utflykt eller bara ta sig egen promend innan vi skall bege oss till flygplatsen igen. 

FOTOGRAFERINGEN

Kameran är med oss hela tiden på våra aktiviteter och när vi står "här och nu" och skall fotografera så hjälper Linda till med inställningar, motiv och ljus. En av våra workshop kommer naturligtvis vara Norrsken - och detta är på natten. Soluppgång är en annan workshop men naturligtvis är det fritt fram att fråga hela tiden.
Resedesign tel 054-101030, e-post info@resedesign.se